Top Social

Sembelit Ketika Hamil : Lambat Dicegah Boleh Jadi Buasir!

Monday, August 13, 2018


Soalan :

SEJAK kebelakangan ini saya kerap mengalami masalah sembelit. Untuk pengetahuan, saya sedang hamil anak pertama. Mengapakah saya sering mengalami masalah tersebut? Apakah yang boleh saya lakukan untuk mengatasi masalah tersebut? Adakah sembelit semasa hamil boleh menjadi masalah yang serius? Mohon bantuan. Terima kasih.
* Amalin, Selangor


JAWAPAN:

Sembelit ialah masalah biasa semasa hamil. Kira-kira 30 hingga 40 peratus wanita hamil mengalami sembelit. Sembelit adalah masalah bengkak urat pada bahagian dubur dan ia menyerang wanita hamil disebabkan oleh tekanan janin terhadap saluran darah (vena) pada dubur.


Perubahan hormon progsterone juga mengakibatkan pergerakan usus menjadi perlahan, seterusnya tidak dapat melakukan penghadaman dengan lancar dan boleh mengakibatkan najis menjadi keras.


Kadang-kadang jika masalah sembelit ini tidak diatasi dengan segera, ia boleh menyebabkan keadaan menjadi lebih parah. Kemungkinan besar wanita hamil ini boleh mendapat buasir.CEGAH SEMBELIT KETIKA HAMIL SECARA NATURAL

Selain itu, sembelit ketika hamil juga berlaku disebabkan oleh kekurangan zat makanan. Oleh itu, disarankan wanita hamil mengambil vitamin yang secukupnya untuk mengatasi masalah sembelit ketika hamil ini.


Sekiranya wanita hamil mengalami buasir, sembelit akan menyebabkan buasir menjadi bertambah teruk. Ia mesti dirawat segera kerana buasir akan menjadi lebih teruk apabila mereka meneran semasa proses melahirkan anak.


Wanita yang sembelit ketika hamil bolehlah berikhtiar merawat sembelit itu dengan mengambil vitamin Shaklee seperti berikut:


Omega Guard – Berfungsi menguatkan otot-otot dubur
Ostematrix – Berfungsi melembutkan najis
Sustained Release Vita C – Berfungsi merawat luka
Kenapa OSTEMATRIX sangat PENTING untuk setiap ibu hamil lebih-lebih lagi untuk atasi masalah sembelit?
Antara kepentingan Kalsium-Magnesium (Ostematrix) adalah:

 • - atasi masalah sembelit
 • - memberi tenaga dan dan mudah bangun dari tidur
 • - mengekalkan tekanan darah normal
 • - membantu kita segar
 • - mengelakkan kemurungan
 • - mengatasi masalah "water retention"
 • - mengatasi masalah pra-haid
 • - mengelakkan kekejangan & sakit tulang belakang
 • - membantu pengeluaran susu (milkbooster) dgn syarat perkara asas penyusuan dipatuhi
 • - mengatasi masalah pereputan tulang
 • - memastikan tulang padat bg mengampu tubuh yg berat (jika ada masalah berat berlebihan)
Kenapa pilih OSTEMATRIX CALCIUM SHAKLEE?
Kelebihan OsteMatrix SHAKLEE : 

 • 1000 mg (100% DV) unsur kalsium daripada sumber-sumber yang mempunyai tahap kepekatan yang tinggi (highly concentrated) dan mudah diserap


 • 400 mg (100% DV) magnesium bergabung dengan kalsium untuk kekuatan tulang


 • 400 IU (100% DV) vitamin D untuk membantu penyerapan kalsium.


Magnesium dan kalsium bekerjasama untuk mengawal tindakan otot; ketidakseimbangan sama ada akan mencetuskan ketegangan dan kekejangan. Magnesium melegakan otot. 


Sekiranya magnesium tidak mencukupi otot akan tegang, menyebabkan kekejangan. Ini boleh berlaku apabila anda mempunyai terlalu banyak kalsium dan magnesium yang terlalu sedikit. 


Perkara yang sama boleh pada berlaku jantung, yang merupakan otot. Jantung boleh menjadi kejang dan tidak boleh relax, ia seolah-olah "membeku" dan tidak boleh berfungsi dengan normal. 


Mengambil magnesium serta-merta akan membolehkan jantung untuk berfungsi normal.


Vitamin D pula penting untuk penyerapan kalsium. Kalsium yang tiada vitamin D tidak boleh diserap oleh tubuh, dan boleh tertinggal sebagai batu dalam ginjal atau pundi kencing.P/S : AWAS kepada pengambilan pil kalsium di pasaran TANPA magnesium dan Vitamin D kerana akan menyebabkan risiko serapan tidak sempurna dan masalah lain dalam badanP/SS : Jika pengambilan kalsium bagi ibu hamil atau menyusu tidak mencukupi, kalsium daripada tulang akan diambil/dilarutkan untuk disalurkan kepada bayi anda.  Ibu akan mendapat kesan daripada kekurangan kalsium tersebut sama ada kekejangan kaki semasa tidur atau bakal mendapat osteoporosis.* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, mengubati atau mencegah sebarang penyakit.


***********************************************************************

 Berminat untuk mendapatkan produk Shaklee ataupun ingin mendaftar sebagai ahli
untuk lebih penjimatan? Jangan malu jangan segan boleh terus hubungi Uni :)

|| Siti Munirah ||
Whatsapp : +60187669798
COD Johor di :
Bandar Seri Alam, Taman Rinting, Pasir Gudang & area berdekatan
POS : Seluruh Malaysia setiap hari
Be First to Post Comment !