Top Social

Apakah Itu Spina Bifida?

Wednesday, July 18, 2018

Apakah Itu Spina Bifida?

Spina Bifida adalah kecacatan kelahiran yang boleh menyebabkan kelumpuhan kekal. Spina Bifida bermaksud "tulang belakang terbelah." Spina Bifida berlaku semasa bayi di dalam rahim dan tulang belakang tidak bercantum sepenuhnya. Setiap hari, kira-kira lapan bayi yang dilahirkan di Amerika Syarikat mempunyai Spina Bifida atau kecacatan kelahiran otak dan tulang belakang yang hampir sama.


Apakah Yang Menyebabkan Spina Bifida?

Tidak ada yang pasti. Para saintis percaya bahawa faktor genetik dan persekitaran bertindak bersama-sama untuk menyebabkan keadaan ini.Jenis-Jenis Spina Bifida1. Occult Spinal Dysraphism (OSD) : 
Bayi dengan kecacatan ini mempunyai lesung pipit di bahagian bawah belakang mereka.


2. Spina Bifida Occulta : 
Ia sering dipanggil "Spina Bifida tersembunyi" kerana kira-kira 15 peratus daripada orang yang sihat mempunyainya dalam keadaan tidak sedar.


3. Meningocele : 
Meningocele menyebabkan sebahagian daripada saraf tunjang terkeluar melalui tulang belakang.


4. Myelomeningocele (Meningomyelocele) : 
Juga dikenali sebagai Spina Bifida Cystica. Merupakan jenis spina bifida yang paling teruk dan berlaku apabila bahagian saraf tunjang dan saraf datang melalui bahagian terbuka tulang belakang.Bagaimanakah Spina Bifida Dirawat?


Kanak-kanak dengan OSD harus dirawat oleh pakar bedah. Kebanyakan pakar berpendapat pembedahan perlu dilakukan awal untuk menjaga saraf dan otak daripada menjadi lebih rosak.


Spina Bifida Occulta biasanya tidak perlu dirawat.


Seorang kanak-kanak dengan Meningocele biasanya dirawat dengan pembedahan, selalunya kanak-kanak itu tidak lumpuh. Kebanyakan kanak-kanak dengan keadaan ini membesar secara normal, tetapi mereka perlu diperiksa oleh doktor kerana mereka boleh mempunyai masalah serius yang lain.


Seorang kanak-kanak dengan Meningomyelocele biasanya dikendalikan di dalam tempoh dua hingga tiga hari lepas lahir. Ini menghalang jangkitan dan membantu menyelamatkan saraf tunjang daripada kerosakan yang lebih.Apakah Yang Boleh Dilakukan Untuk Mencegah Spina Bifida?

Wanita yang ingin hamil perlu mengambil asid folik sebelum dan dalam tempoh tiga bulan pertama kehamilan. Persatuan Spina Bifida Amerika Syarikat mencadangkan wanita untuk mengambil vitamin dengan 400 mcg (0.4 mg) asid folik setiap hari pada sepanjang masa mereka berpotensi untuk hamil.

Wanita yang mempunyai anak atau adik-beradik dengan Spina Bifida, pernah mempunyai kehamilan terjejas atau menghidap Spina Bifida perlu mengambil 4000 mcg (4.0 mg) asid folik untuk satu hingga tiga bulan sebelum dan dalam tempoh tiga bulan pertama kehamilan.Apakah Asid Folik?

Asid folik adalah vitamin yang diperlukan oleh tubuh untuk berkembang dan menjadi sihat. Ia didapati dalam banyak makanan, tetapi bentuk buatan manusia atau sintetik dalam pil sebenarnya lebih baik diserap oleh badan kita.Apakah Keadaan Yang Berkaitan Dengan Spina Bifida?

Kanak-kanak dan orang dewasa muda dengan Spina Bifida boleh mempunyai masalah mental dan sosial. Mereka juga boleh mempunyai masalah berjalan, alahan getah, obesiti, kerosakan kulit, gangguan gastrousus, kurang upaya, kemurungan, tendonitis dan isu-isu seksual.Apakah Wujud Batasan Fizikal?

Penghidap Spina Bifida mesti belajar bagaimana untuk bergerak dengan sendirinya tanpa bantuan, dengan menggunakan peralatan seperti tongkat, pendakap atau kerusi roda. Doktor, jururawat, guru-guru dan ibu bapa perlu tahu apa yang kanak-kanak yang boleh dan tidak boleh lakukan untuk berdikari, bermain dengan anak-anak yang tidak orang kurang upaya dan untuk menjaga dirinya sendiri.Bolehkah Spina Bifida Dikesan Sebelum Kelahiran?


Ya. Terdapat tiga ujian.


Ujian darah dalam 16 hingga minggu ke-18 kehamilan. Ini dikenali sebagai alpha-fetoprotein (ujian saringan AFP). Ujian ini adalah lebih tinggi pada kira-kira 75-80% daripada wanita yang mempunyai janin dengan Spina Bifida.


Ultrasound janin. Ini juga dipanggil sonogram dan boleh menunjukkan tanda-tanda Spina Bifida seperti tulang belakang yang terbuka.


Ujian di mana sejumlah kecil cecair dari rahim itu diambil melalui jarum nipis. Ini dipanggil amniosentesis ibu dan boleh digunakan untuk melihat tahap protein.

* Ibu bapa perlu tahu bahawa tidak ada ujian perubatan adalah sempurna, dan ujian ini tidak selalu betul.Bolehkah Kanak-Kanak Spina Bifida Membesar Secara Normal?


Ya. Dengan rawatan, kanak-kanak Spina Bifida boleh menjalani kehidupan yang normal. Kebanyakan pesakit spina bifida boleh bersekolah dan bersukan seperti biasa.


Dengan kemajuan perubatan, kira-kira 90 peratus daripada bayi yang lahir dengan Spina Bifida kini hidup sehingga dewasa, kira-kira 80 peratus mempunyai kecerdasan yang normal dan kira-kira 75 peratus bermain sukan dan melakukan aktiviti lain.* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, mengubati atau mencegah sebarang penyakit.

***********************************************************************


Berminat untuk mendapatkan produk Shaklee ataupun ingin mendaftar sebagai ahli
untuk lebih penjimatan? Jangan malu jangan segan boleh terus hubungi Uni :)

|| Siti Munirah ||
Whatsapp : +60187669798
COD Johor di :
Bandar Seri Alam, Taman Rinting, Pasir Gudang & area berdekatan
POS : Seluruh Malaysia setiap hari

Be First to Post Comment !